Aarhus Ting- og Arresthus

Afstand: 10.12 Km

Aarhus Ting- og Arresthus på Vester Allé 10 stod færdig i 1906. Bygningen er tegnet af arkitekterne K. A. Ludvigsen og Julius Hansen, som vandt den af kommunen udskrevne arkitektkonkurrence i 1903.

Historien bag

I slutningen af 1800-tallet trængte Aarhus i høj grad til et nyt ting- og arresthus, for det gamle sted var småt og slidt og ikke særligt svært at stikke af fra som fange.

Der gik dog en årrække før et nyt hus stod klar, for der var mange interessenter, der skulle benytte stedet, som havde en holdning til, hvad bygningen skulle indeholde. 

Også budgeettet blev overskredet med en del - primært pga. funderingen til bygningen, der blev dyrere end forventet. I dag havde ting- og arresthusets overskridelse af budgettet svaret til cirka 16,5 millioner.

Bygningens detaljer

Ting- og arresthuset består af tre fløje på tre etager. Murværket er rødt, mens kælderetagen og hovedtrappen er beklædt med granit. 

Kunstneren K. Hansen-Reistrup stod bag nogle de mest dekorative detaljer på bygningen, blandt andet de to bronzeløver på hver sidefløj og de to bronzelanterner. 

Det er billedhuggeren Elias Ølsgaard, der har stået for byvåbnet, der ses på bygningens forside.Opdateret af: VisitAarhus  | info@visitaarhus.com
Aarhus Tinghus Fotograf: Per Ryolf Copyright: Aarhus Tinghus (c) Per Ryolf