Hotel Årslev Kro har en lang og spændende historie bag sig...

Historien begynder i 1825, hvor Christopher Sørensen opførte Aarslev Krogaard. Dengang lå kroen på den anden side af vejen og var oprindeligt opført som landbrugsgård, opkaldt efter Herregården Årslev Vestergård. Efter Silkeborgvej i 50’erne blev etableret, blev Årslev Kro opført på sin nuværende plads, som dengang hørte til kroen.

I Krogaardens sidste levetid havde den kaldenavnet Tappernøve Kro, da rygtet gik på, at værten ofte ved lejlighed pimpede lidt vel nøje af tønden. Historien lyder på, at der på Aarslev Krogaard var et vadested, som man skulle over når man ville ad den gamle Silkeborgvej. Kromændene på Aarslev Krogaard gik ned og stemmede op for vandet ved åen når de opdagede, at de havde fået velbeslåede gæster på besøg. Når så gæsterne ikke kunne vade over, vendte de om og fortsatte gildet på kroen. De var snu de gamle kromænd.

Den gamle kros rejsestald står i dag på Harlev Møllegaard hos Hjerl Hansen.

1859


I 1859 købte S. Hesselund kroen. Han havde været guldgraver i Amerika, men ville nu prøve kræfter som kromand. I bøgerne er S. Hesselund beskrevet som en indesluttet og tavs mand, hvilket medførte at der på egnen blev fortalt mange historier om hans person.

Efter flere ejerskifter, hvor flere hædrede personer besad kroen, blev den i 1888 købt af J. Chr. Pedersen som var kromand på Årslev Kro i 22 år.

1910


I 1910 købte Albert Kjeldsen kroen. A. Kjeldsen havde ejet kroen for en stund, da den endnu hed Aarslev Krogaard og lå på den anden side af vejen – inden etableringen af den nye landevej ’Silkeborgvej’. Det var A. Kjeldsen, der dengang gav den gamle kro navnet Aarslev Krogaard.

A. Kjeldsen overtog flere år efter, i 1910, den nye kro og var nu for anden gang ejer af kroen i Aarslev. Dengang bød kroen på gammel dansk hygge og gammel dansk mad som æggekage med snaps. Der var en spisestue med en tilhørende lille stue bagved, hvor der stod senge opredt med hvide lagner og røde dyner, så de var klar til de vejfarende, der trængte til et hvil.

Vognporten var det karakteristiske ved kroen med sin bestemte beliggenhed, der gjorde det lettest muligt for de vejfarende at køre ind på kroen. Det er beskrevet, at ”med et næsten umærkeligt ryk i tømmen eller rattet, så kører man ind ad porten i stedet for at køre videre ud ad vejen, og man er der – på Aarslev Kro.”. A. Kjeldsen sørgede, blot en måned efter overtagelse, for at kroen blev Kongelig privilegeret.

Årslev Kro blev en af de sidste virkelig privilegerede kroer, da der i 1910 kom ny Bevillingslov. Kjeldsen nåede dog blot få måneder forinden at få bevillingen i stand. De livsvarige bevillinger, der dengang blev givet, blev ikke inddraget igen, men de fleste af dem er selvfølgelig siden ophørt ved ejerskifte. Den dag i dag er kroen en af Danmarks kongekronekroer.

I Fremmedbogen, som A. Kjeldsen havde liggende på kroen i sin tid, viste at kroen havde mange slags gæster. Alt fra sanger, billedhugger og spillemand Giuseppe Werrechia til sliber, stenhugger og invalide. Især slibere og pottemagere kom der i sin tid mange af på kroen. Det kom sig af, at man engang havde et værelse i porten til sliberen. Der var ikke andet end en seng på værelset, ikke engang et vaskefad. Sengen skulle de selv redde når de gik om morgenen. Værelset kostede kun 25 øre pr. nat, så der kunne ikke forlanges alverden. Prisen blev senere sat op til 50 øre pr. nat og til sidst blev værelset helt nedlagt.

1960


Christen Søndergaard Pedersen købte i 1960 Aarslev Kro. Søndergaard var af gammel kroslægt. Hans tip – og oldefar samt bedstefar drev Tambohus Kro ved Limfjorden mellem Oddesund og Thisted. Hans far ejede Halvrimmen Kro mellem Aalborg og Fjerritslev. Søndergaard selv havde svoret aldrig at blive kroejer, da han simpelt hadede kroer. Det kom sig af, at han voksede op med en far der var i kroen og en mor der hele tiden stod i køkkenet, mens han selv blev pålagt at vaske 300 glas.

Hans karriere gik da heller ikke slægtens vej før hans 52. år i 1960, hvor han netop blev kroejer af Aarslev Kro. Indtil da var han i manufakturlære, senere i Salling i Aarhus og derefter kastede han sig ud i rejselivet med tobak og vin.

En dag ringede hans søster og spurgte om han kendte til Aarslev kro, hvilket Søndergaard gjorde. Kroen kunne købes billigt sagde søsteren og dette gjorde Søndergaard og hans kone så i en moden alder. Søndergaard blev da også meget glad for kroen, fordi den var ”gemytlig og ordentlig”, som han selv beskrev den.

Søndergaard satte kroen i stand umiddelbart efter overtagelse i 1960. Igen 2 år efter brugte han en halv million kroner på, at udvide kroen med bl.a. et dobbelt så stort og mere moderne køkken, 2 store selskabslokaler og syv nye toiletter.

Søndergaard og hans kone boede i Risskov og synes, der var for langt at køre hjem hver nat, hvilket resulterede i, at han købte grunden op til kroen. Her ville de lave en villa, men fik at vide at der ikke ville blive byggetilladelse før 1964. Det var på dette tidspunkt, at han fandt på at købe gården lige overfor kroen – den gamle Aarslev Krogaard. Her hørte 23 tønder land med, hvoraf 7 af dem var et dejligt skovområde med egen å og ørreder.

Det var på denne grund, at de gamle krobygninger stod til år 1933. Søndergaard og hans kone indrettede sig i stuehuset og så snart de kunne få tilladelse til at bygge, indrettede de motel i ladebygningen. Bag ved stuehuset og ladebygningen blev der 6 tønder land campingplads lige op til skoven. Resten af jorden blev forpagtet ud til Bønløkke’s på Lyngbygaard.

Siden Søndergaard i 1972 stoppede som kromand, har der været mange ejere af Aarslev Kro. I 1992 røg kroen på tvang og blev overtaget af kreditorforeningen. Her købte Hans Jørgen Jepsen kroen. Hans Jørgen havde været ejer af kroen tilbage i 1972 og solgte igen i 1987. Da han købte kroen på tvangsauktion fik han kroen meget billigt.

Der var i mellemtiden blevet moderniseret og bygget til, men trods dette købte Hans Jørgen kroen til en billigere pris end han i 1972 havde givet for kroen. Han solgte kroen i 1995 og den har siden da både været ejet af Steen Stenstrup, Investeringsforening under Actus, Helnan og nu Danske Hoteller, som købte kroen i 2013.

I 2003 åbnede motorvejen fra Århus mod Herning, og sideløbende med motorvej E45 Nord/Syd er Hotel Årslev Kro i da beliggende, som et af Danmarks mest centrale mødesteder.

I dag har kroen 78 motel- og hotelværelser, 6 selskabslokaler, 5 grupperum og en a la carte restaurant.

Der bliver holdt store og små selskaber, kurser og konferencer og restauranten bliver velbesøgt af både boende gæster på hotellet samt udefrakommende besøgende.

Selvom kroen er blevet moderniseret af flere omgange samt sin nu centrale placering, væbner kroen over idyllen om en ældre landevejskro, hvor hygge er i højsædet og hvor gamle billeder af kroens fortid hænger på væggene i receptionen og restauranten.